Sådan foregår praktisk parterapi

Om praktisk parterapi

Jeg anbefaler altid, at vi starter med en individuel, målafklaringssamtale enten i min praksis eller online via min krypterede zoom-forbindelse, så vi kan se, om jeg er den rette til at hjælpe jer. Samtalen foregår ved, at jeg forinden samtalen har sendt en fil til jer med tre spørgsmål, som I bedes forberede inden første samtale. Klik gerne her for at hente filen allerede nu.
Dette gælder dog ikke, hvis I henvender jer til mig på baggrund af utroskab, da vi dér arbejder på en anden måde.

Herefter er min anbefaling, at I starter op i et forløb, svarende til minimum 6 samtaler. De første 3 samtaler vil vi typisk lægge med en uges mellemrum og derefter cirka hver 14. dag.

Efter forløbet vil der selvfølgelig være mulighed for at booke yderligere samtaler, hvilket jeg oftest også anbefaler. Hvis vi skal nå hele vejen omkring de forskellige redskaber og emner der forskningsmæssigt hører til i praktisk parterapi, skal I forvente et forløb på 10-20 samtaler og måske mere, alt afhængig af jeres situation og hvor I står i livet.

For en god ordens skyld gentager jeg lige, hvad jeg har skrevet før og også vil sige til jer: Når det kommer til parterapi, så er der ingen quick-fix. Hvis din bil har fået en skade efter en kollision, er det heller ikke tilstrækkeligt at sætte et plaster på. (Citat fra min kæreste, som er autoskadetekniker 😊)

I forløbet vil jeg eventuelt tilbyde individuelle samtaler for at udbygge på vores kendskab til hinanden, men også hvis jeg vurderer at enkelte emner er mest hensigtsmæssigt at tage op alene med mig som terapeut. I individuelle samtaler holder jeg ikke på hemmeligheder. Det vil altså sige, at jeg ikke bliver jeres individuelle allierede imod den anden. Min mission er at hjælpe jer til at få et fantastisk parforhold og hvis temaer i den individuelle samtale bringes op, som omhandler den anden part eller parforholdet, så vil min opfordring til jer blive, at I bringer det op i parsessionen.

På denne måde kan I begge være 100% trygge, når jeg tilbyder jer individuelle samtaler.

Selve sessionen

Som udgangspunkt vil I i hver session få en lektie for, en konkret og meget praktisk øvelse, som I skal arbejde med mellem sessionerne. Jo mere I beslutter jer for at arbejde med øvelserne mellem sessionerne og tager dem seriøst, des større udbytte vil I få af praktisk parterapi – og deraf, derfor navnet praktisk parterapi. 😉

Hver session tager udgangspunkt i en fast dagsorden, som I skal være afklaret med inden opstart i praktisk parterapi og dagsordenen, er formet på denne måde:

  • Hvad var en vigtig pointe, som I tog med fra vores sidste samtale.
  • Hvad er konkret gået godt i jeres parforhold siden sidst?
  • En konkret anerkendelse, værdsættelse m.m.
  • Gennemgang og drøftelse af lektie fra sidst.
  • Gennemgang og drøftelse af jeres ongoing lektie.
  • Dagsorden med tema.
  • Psykoedukation ud fra den forskningsbaserede parterapi.
  • Eventuel drøftelse om tema til næste session.
  • En vigtig pointe fra dagens session.

Fordelene ved en fast dagsorden

At arbejde med en fast dagsorden i praktisk parterapi har flere fordele, og her kan du se nogle af de vigtigste grunde til at bruge en fast dagsorden.

Struktur

En fast dagsorden giver terapiforløbet struktur og hjælper både mig som terapeut og jer som par til at holde fokus på de vigtigste emner og mål for sessionen. Dette hjælper os til at undgå forvirring og at I skal spilde jeres tid og penge.

Forudsigelighed

Som par ved I, hvad I kan forvente jer i hver session, hvilket kan reducere angst og usikkerhed. I ved, at jeres behov og bekymringer vil blive adresseret i overensstemmelse med en fastlagt plan.

Målretning

En fast dagsorden hjælper med at sikre, at terapiforløbet bevæger sig i den ønskede retning og mod jeres definerede og ønskede mål. Sammen kan vi arbejde for at nå specifikke mål i hver session.

Prioritering

En fast dagsorden hjælper med at prioritere de vigtigste emner og udfordringer i terapiforløbet, som i praktisk parterapi følger en forskningsbaseret form. Dette kan være særligt nyttigt, når der er mange emner at tackle, og tiden er begrænset.

Effektiv kommunikation

Som parterapeut kan jeg via dagsordenen som redskab hjælpe jer til at kommunikere mere effektivt og konstruktivt. Det kan hjælpe med at undgå, at sessionen bliver overvældet af uhjælpsom og kaotisk kommunikation.

Evaluering

En fast dagsorden gør det lettere at evaluere, om terapiforløbet skrider frem – og det ved jeg, at nogle af mine aktuelle par kan skrive under på. For vi kan løbende tjekke ind i dagsordenen fra tidligere sessioner samt mærke ind i, om I oplever positive forandringer, fordi det bliver tydeligt at se, hvor vi egentlig startede. Det kan samtidig hjælpe mig som terapeut til at justere tilgangen om nødvendigt.

Som du måske kan se af ovenstående, så henvender en fast dagsorden sig også til de personer, som måske har ADHD, autisme, angst og stress da det er super vigtigt for mig, at alle – med eller uden diagnoser – får mulighed for at få de bedste præmisser for kærligheden <3

Selvom en fast dagsorden har mange fordele, er det vigtigt at huske at terapiforløbet også har fleksibilitet. Det vil sige, at vi selvfølgelig har mulighed for at håndtere akutte eller uforudsete problemer og behov, som I som par, måtte have eller få. Det vil dog ske under fælles aftale, at vi for den session gør noget andet, end vi plejer og alternativt vil jeg som terapeut, italesætte det. Det kan blive nødvendigt at tilpasse dagsordenen fra session til session, for at imødekomme jeres aktuelle behov og udfordringer, hvilket jeg naturligvis er lydhør overfor.